Musikjuridik


Som alla väl känner till, har musikbranschen förändrats i grunden de senaste åren. Skivförsäljningen har minskat drastiskt. Artister hittar man numera främst på Spotify och andra streamingtjänster. Liveframträdanden har därför blivit en mycket viktigare inkomstplattform, men på grund av Covid-19 har även den delen hamnat i en rejäl kris. Förhoppningsvis ser vi ljuset i tunneln nu i och med att konserterna har kommit igång igen.


Vilken plattform man än använder, behövs det avtal som reglerar det man har kommit överens om. Många  avtal jag har gått igenom har tyvärr inte varit helt fördelaktiga för musikerna. Hör av er till mig innan ni skriver under ett kontrakt. Även om det ser bra ut, kan det finnas fallgropar och det krävs inte mycket för att en mening kan se ut på ett visst sätt, men betyda något helt annat.


Hör också av er om ni har frågor kring upphovsrätten, den är mycket större och viktigare än vad de flesta tror. Många utgår ifrån att det är ok att sampla delar av andras verk om det bara handlar om exempelvis en sekund. Det är det inte, man måste alltid be om lov innan.